Expositie Galerie Muiden
Gepubliceerd op 26 januari 2023, Geplaatst in Actuele Tentoonstellingen

‘Fertile soil’ van Doet Boersma is t/m 12 februari bij Galerie Muiden te zien. Openingstijden zaterdag en zondag 12.00-17.00 uur (en op afspraak). Boersma’s boek ‘fertile soil’ met haar schilderijen, inspiratiebronnen en observaties in de vorm van foto’s, schetsen en studies, en een aantal gedichten, is ook bij de galerie te koop. www.gale­riemuiden.nl

Artikel “De zachtheid van de natuur”


De zachtheid van de natuur

Expositie De wereId onder en boven de grond op doek. Wortels onder de grond, wormen en ander kruipertjes die de aarde loswoelen, bacterien die hun werk doen. Veel van wat er in de natuur plaatsvindt, is on­zichtbaar.

Yvonne Hulsbos
Muiden
■ ,,Dat proces wat er onder en boven de grond afspeelt, houdt me bezig”, zegt kunstenaar Doet Boersma (1958). Haar werk laat de natuur in al haar zachtheid zien en is tot en met 12 februari bij Galerie Muiden te bekijken. Afgelopen weekend gaf de Friese schilder een schilderdemonstratie in de galerie en beantwoordde ze vragen van het publiek. Die twee combineren gaat haar makkelijk af. Terwijl ze ferme streken zet met grove kwasten of dunne lijntjes met een fijn penseeltje, onderwijl de overtollige verf aan haar broek afveegt, praat ze opgewekt met haar toehoorders. Logisch, Boersma is al net zo lang schilderdocent als kunstenaar. Twee disciplines die haar beide even lief zijn.

Noordelijke nuchterheid
Ze schildert zonder plan, maar we! met een bepaalde plant in het hoofd, vertelt ze. Schildert ze op gevoel? ,,Ik zou zeggen op kennis”, antwoordt Boersma. Het spel van licht en donker, de kijkrichting, hoe het plantenleven er boven en onder de grond uitziet, alles neemt ze mee in het schilderij. Of er we! eens iets helemaal mislukt? ,,Dat heet nog niet af”, antwoordt ze weer met die noordelijke nuchter­heid. ,,Of dit distels zijn? Klopt maar als je dichtbij komt zie je dat het gewoon vlekken zijn”, zegt ze bij de volgende vraag.

Boerendochter
De natuur zit de boerendochter in het bloed. ,,Mijn ouders hadden een boerderij. Daar heb ik gezien wat er boven en in de grond ge­beurt. Ik heb altijd een tuin gehad en anders heb ik we! geleerd hoe de natuur eruitzag tijdens de 21 kilometer die ik elke dag naar school moest fietsen.”
Boersma leest nog steeds graag over het onderwerp. ,,Op dit mo­ment veel over de hersens van plan ten, misschien dat je dat in de toekomst terug gaat zien in mijn werk.”

Lees hier het volledige artikel.